100x50x60(h) 300 Lt. Malawi | E. Mpanga | Yeni Resimler Sf. 2'de


eatli82Çevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 95
eatli82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2012 04:43
Fotoğraf:


Boyut (cm): 100x50x60(h)
Kapasite (litre): 300 Lt.
Canlılar: Elangatus Mpanga (2E 10D), Leopar Vatoz(3 Adet), Anubias Bitki(6 Kök)

Malzemeler: Atman-3338 Dış Filtre, Atman BT-100 Isıtıcı, Champion Hava Motoru, Kuvars Kum(Beyaz), Sarı/Turuncu Bantlı Oval Kayalar(İsmini Bilmiyorum)

Akvaryum Bakımı: Haftada veya 2 Haftada Bir %20-30 su değişimi ve dip çekimi, 2 Ayda Bir Dış Filtre Temizliği

Kullanılan Yemler: Sera Granugreen Bitkisel, Spirulina Super Forte Bitkisel, JBL Novo Red Proteinsel ve 2 haftada bir canlı yem(Artemia)

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Yok
 
Açıklama: Portakal Koloni ve Karma Malawiden sonraki yeni deneyimim Elangatus Mpanga. Uzun zamandır aklımda olan bir türdü ve en sonunda muradıma erdim diyelim :) Kendi adıma hayırlı olmasını temenni ediyorum. Artık 2E 10D oranında, boyutları 2-3 cm civarında toplam 12 balıktan oluşan bir mpanga kolonisine sahibim. Tabi henüz yavru sayılırlar bundan dolayı cinsiyet ayrımı çok net olmayabilir tahmini olarak belirtiyorum.  Bunun dışında 3 vatoz ve bir önceki karma malawiden kalma 6 adet ufak(1sp, 5mp) yeni yavrulara sahibim. Bu yavrular biraz büyüdüğünde akvaryumdan çıkaracağım ama ufacıkken akvaryumcuya vermeye gönlüm razı olmadı. Mpanga koymadan önce akvaryum tasarımı ile biraz oynadım bitki vs.. ekledim. Ama gelin görün ki şu arkadaki arkaplanın lekesiz havasız çıkmasına jöle kullanmama rağmen bir türlü engel olamadım. Tankın son haline ait fotolarımı yukarıda paylaştım. Elimden geldiğince kaliteli fotolar koymaya çalıştım. Özellikle flaşlı çektiğim fotolar net ama flaşsız olanların kalitesi biraz kötü ama akvaryumun normal hali ile nasıl gözüktüğü konusunda fikir vermesi açısından eklemek istedim. Değerli yorumlarınızı ve varsa önerilerinizi merak ve heyecanla bekliyorum :)
(Not: Mpanga yavruları forumdaki ilanı ile Emre Bey'den alınmıştır. Balıkların formu gayet iyi çok canlıdır. Bu türü düşünen varsa kesinlikle tavsiye ediyorum. http://www.akvaryum.com/forum/satilik_mapanga_yavrularim_k634040.asp ) 
eatli822012-12-10 02:42:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

babuqhtuLuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2012
İl: Malatya
Mesaj: 928
babuqhtuLuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2012 19:04
Erman bey akvaryum maşallah on numara olmuş.Kayaların dizilimi ve anubias ın yerleşimi tartışılmaz. Taşlar doğallığı yakalatmış diyebilirim ama arka fonun arasında kalan hava  görüntüyü az da olsa rahatsız ediyor. Gayet başarılı bir kurulum olmuş inşallah dip çekimi yaparken zorlanmazsınız genelde balık dışkıları kayaların arasına kaçıyor ve dip çekimi yaparken bayağı uğraştırıyor. Nasıl bir yöntem izleyeceksiniz merakla bekliyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eatli82Çevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 95
eatli82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2012 19:59
[QUOTE=babuqhtuLu]Erman bey akvaryum maşallah on numara olmuş.Kayaların dizilimi ve anubias ın yerleşimi tartışılmaz. Taşlar doğallığı yakalatmış diyebilirim ama arka fonun arasında kalan hava  görüntüyü az da olsa rahatsız ediyor. Gayet başarılı bir kurulum olmuş inşallah dip çekimi yaparken zorlanmazsınız genelde balık dışkıları kayaların arasına kaçıyor ve dip çekimi yaparken bayağı uğraştırıyor. Nasıl bir yöntem izleyeceksiniz merakla bekliyorum. [/QUOTE]

Ferdi Bey değerli yorumlarınız için teşekkür ediyorum. Bende konuyu açtım uzun süre hiçbir yorum olmayınca dedim herhalde çok kötü bir tank yaptım kimse beğenmedi yorum yapmaya tenezzül etmiyor :) İçimi rahatlattınız teşekkür ediyorum. Arka fonun arkasında kalan hava konusunu zaten açıklamamda da belirtmiştim dediğiniz gibi gerçekten de görüntüyü etkilediğinin farkındayım. En kısa sürede buna bir çözüm üretmeye çalışacağım. Ondan sonra ki  fotolar çok daha iyi olacaktır diye tahmin ediyorum. 3 boyutlu arkaplan düşündüm ama en 50 cm olduğu için çok makul gelmedi. Balıklar ve diğer dekorasyon için alan çok daralacaktı o yüzden düşünmedim. Şimdi ki aklım olsa zaten yüksekliği 50 cm tutup eni 60-65 cm civarı düşünürdüm. Ama şu an ki arka planı jöle ile yapıştırmıştım ona rağmen hava kalmıştı. Şimdi onu nasıl çıkarırım onu düşünüyorum. Dip çekimi konusu dediğiniz gibi bu tarz dekorlarda sıkıntı oluyor daha öncede yaşadım ama şöyle bir yöntem geliştirdim kendimce. Elime bir bez alıp akvaryuma elimi sokup pislik biriktiğini tahmin ettiğim veya bildiğim yerlere bezi hareket ettirerek akıntı oluşturuyorum ve o pislikler dışarı fırlıyorlar. Daha sonrada olabildiğince dip çekimi yapmaya çalışıyorum. Bu dekorda daha dip çekimi yapmadım ama yine aynı yöntemi kullanırım diye tahmin ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OnurTaşkınÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 716
OnurTaşkınÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2012 20:16
Erman bey harika bir akvaryum olmuş kayalara bayıldım ben onlardan almak istiyorum.Nereden aldınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eatli82Çevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 95
eatli82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2012 21:05
[QUOTE=OnurTaşkın]Erman bey harika bir akvaryum olmuş kayalara bayıldım ben onlardan almak istiyorum.Nereden aldınız.[/QUOTE]

Onur Bey güzel düşünceleriniz için teşekkür ediyorum. Kayalar benimde çok sevdiğim bir yapıya sahip. İsmini bilmiyorum. Taş Dünyası vs.. gibi yerlerden bu kayayı edinebilirsiniz diye tahmin ediyorum. Bende taş ithal eden ve bu taş dünyası tarzı firmalara toptan olarak çeşit çeşit kayalar satan bir yakınımın firmasına ait depodan ücret ödemeden bu güzel taşları edindim. Bu konuda şanslıydım. Ama dediğim gibi sizde bu tarz firmalardan edinebilirsiniz. Google'dan bir arama yapmanız yeterli olacaktır. Hatta sizin için bir sayfa paylaşayım. http://www.tasdunyasi.com.tr/urunlerimiz/dere-ve-tamburlanmis-taslar/tambur/ adresinde bende bulunan kaya türüne ait resimler mevcut. Ama taş dünyasının çekeceği fiyatı bilemiyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ejderha25Çevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 3
Ejderha25Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2012 21:42
Erman bey öncelikle sizi tebrik ederim güzel ve başarılı bir tank hazırlamışsınız.Balıklarınızın ileride büyümesi ile bu tankdan daha çok zevk alıcağınızdan eminim bu kadar rahat konuşmamım sebebi ise büyümeye başladıklarında daha bi canlılık yaratıyorlar geleki karınları ac ise ve siz yem vermek içi akvaryuma yaklaştığınızda resmen akvaryumdan çıkmak için cann atıcaklarını bizzzat görüceksiniz.size bir kaç tavsiyem olucak su değiştirme konusunda su değişimlerinde iki ilaç önericem 1)AZO AQUAGUARD
2)SEACHEM STABİLİTY.Ben bunları kullanıyorum mesela ve devamlı su değişimlerinde kullanırım.Birde belki biliyosunuzdur ama hatırlatmak isterim su değişimlerinde yeni ekliceğiniz suya kalın tuz ve karbonat eklerseniz iyi olucağını düşünüyorum bu bahsettiklerimin hepsi kullanıyorum.Mpangalar la ilgili daha önce haftalar boyunca bir araştırma yaptım aktif olarak su değişimi yapılmadığı sürece bu türde ağız kısmının altı benemlenmeye başlı yor bunu ilk görünce bir an dedim balıklarım hastalandı herhalde forumda sağlam bi bilgi bularak denemeye başladım 1 gün sonra o bahsettiğim benekler yokdu su değişimi gercekden önemli bir konu tuz ve karbonotu utumamak şartıyla tekrardan sağlıklı balıklar.Resimleri gördüğümede sevindim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ttopayÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2012
İl: Ankara
Mesaj: 96
ttopayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2012 21:42
Hocam tebrik ediyorum. Çok güzel insana izlerken zevk verecek bi akvaryum olmuş. Ben de yeniyim. Yavaş yavaş öğrenmeye çalısıyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

babuqhtuLuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2012
İl: Malatya
Mesaj: 928
babuqhtuLuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2012 21:44
Böyle güzel bir tank nasıl yorum almamış bende bunun hayretini yaşadım açıkcası  Eğer dediğiniz gibi bez ile o sorunun üstesinden gelirseniz seyir zevkine gerçekten doyum olmaz. 3d arka fon evet akvaryumda güzel görünüyor ama ne yazık ki hazır akvaryumlarda enden fazla yüksekliğe önem verildiği için yapma şansımız biraz azalıyor. Bende sizin gibi yükseklik değil de enin fazla olmasından yanayım. Arka fonu sökmede herhangi bi sıkıntı yaşamazsınız gibime geliyor. Aslında ne yaparsak yapalım bu tarz fonlarda mutlaka arada hava kalıyor bence en mantıklısı tabelacıdan ön yüzü yapışkanlı folyo alıp işin ehli birini götürüp güzel bi şekilde folyoyu arkadan çekmesi. Konunuzun takipçisiyim inşallah en kısa zamanda torunları da görmek nasip olur. Sağlıklı balıklar 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

isa yağmurÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2011
İl: Sivas
Mesaj: 5
isa yağmurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2012 21:53
Erman bey akvaryum çok güzel olmuş.sizi bir hobici olarak tebrik ederim.bir sorum olacak balıklar anubiası yemiyolarmı. benim sarı prensesler ve icemen ler mahvettiler anubiası. birde emre arkadaşımız su değişiminde tuz kullanın diyor .tuz bitkilere zarar verir haberiniz olsun. herkese sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eatli82Çevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 95
eatli82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2012 23:16
[QUOTE=Ejderha25] Erman bey öncelikle sizi tebrik ederim güzel ve başarılı bir tank hazırlamışsınız.Balıklarınızın ileride büyümesi ile bu tankdan daha çok zevk alıcağınızdan eminim bu kadar rahat konuşmamım sebebi ise büyümeye başladıklarında daha bi canlılık yaratıyorlar geleki karınları ac ise ve siz yem vermek içi akvaryuma yaklaştığınızda resmen akvaryumdan çıkmak için cann atıcaklarını bizzzat görüceksiniz.size bir kaç tavsiyem olucak su değiştirme konusunda su değişimlerinde iki ilaç önericem 1)AZO AQUAGUARD
2)SEACHEM STABİLİTY.Ben bunları kullanıyorum mesela ve devamlı su değişimlerinde kullanırım.Birde belki biliyosunuzdur ama hatırlatmak isterim su değişimlerinde yeni ekliceğiniz suya kalın tuz ve karbonat eklerseniz iyi olucağını düşünüyorum bu bahsettiklerimin hepsi kullanıyorum.Mpangalar la ilgili daha önce haftalar boyunca bir araştırma yaptım aktif olarak su değişimi yapılmadığı sürece bu türde ağız kısmının altı benemlenmeye başlı yor bunu ilk görünce bir an dedim balıklarım hastalandı herhalde forumda sağlam bi bilgi bularak denemeye başladım 1 gün sonra o bahsettiğim benekler yokdu su değişimi gercekden önemli bir konu tuz ve karbonotu utumamak şartıyla tekrardan sağlıklı balıklar.Resimleri gördüğümede sevindim.
[/QUOTE]

Emre Bey güzel yorumlarınız için teşekkür ediyorum. Balıkları sizden aldım ve gayet memnunum. Bahsettiğiniz gibi balıklar büyüdükçe iyice kendilerini belli edecekler, renklerini daha iyi bir şekilde gösterebilecekler, cinsel olgunluğa eriştikleri zaman kurlaşmalar başlayacak vs vs... yani dediğiniz gibi daha izlemesi keyifli olacak orası muhakkak. Ama şu an ki şirinlikleri bir başka hepsi birer afacan. Su değişimini aksatmadan yapmak gerekiyor kesinlikle fakat şu ana kadar mbuna türünde balıklarımda oldu ama bu tarz katkılar hiç kullanmadım. Çünkü dış filtre performası ve içerisindeki malzemelerden oldukça memnunum. Şu an suyum kristal gibi desem yeridir. O yüzden çok fazla ihtiyaç duymuyorum ama dediklerinizi de bir araştıracağım. Ama aşağıda İsa Bey'inde dediği gibi tuz bitkilere zarar verir diye biliyorum o yüzden pek kullanamam gibi geliyor.



[QUOTE=Balotelli]Hocam tebrik ediyorum. Çok güzel insana izlerken zevk verecek bi akvaryum olmuş. Ben de yeniyim. Yavaş yavaş öğrenmeye çalısıyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.[/QUOTE]

Güzel yorumların için saolasın Tarık kardeşim. Beğendiğine sevindim. Bu hobide yeniyseniz sizin için daha bir heyecanlıdır herşey :) Muhakkak ki bende diğer arkadaşlar gibi elimden geldiğince yardımcı olmaya tecrübelerimi paylaşmaya çalışırım bundan şüphen olmasın. Aklına takılan veya merak ettiğin birşey olursa özel mesaj ile de sorabilirsin. Eğer tecrübe ettiğim bir konuysa büyük bir keyifle yardımcı olmaya çalışırım.


[QUOTE=babuqhtuLu]Böyle güzel bir tank nasıl yorum almamış bende bunun hayretini yaşadım açıkcası  Eğer dediğiniz gibi bez ile o sorunun üstesinden gelirseniz seyir zevkine gerçekten doyum olmaz. 3d arka fon evet akvaryumda güzel görünüyor ama ne yazık ki hazır akvaryumlarda enden fazla yüksekliğe önem verildiği için yapma şansımız biraz azalıyor. Bende sizin gibi yükseklik değil de enin fazla olmasından yanayım. Arka fonu sökmede herhangi bi sıkıntı yaşamazsınız gibime geliyor. Aslında ne yaparsak yapalım bu tarz fonlarda mutlaka arada hava kalıyor bence en mantıklısı tabelacıdan ön yüzü yapışkanlı folyo alıp işin ehli birini götürüp güzel bi şekilde folyoyu arkadan çekmesi. Konunuzun takipçisiyim inşallah en kısa zamanda torunları da görmek nasip olur. Sağlıklı balıklar [/QUOTE]

Aynen bende bu kadar mı kötü diyordum ki sizin ilk yorumunuzla beraber yorumlar gelmeye ilgi artmaya başladı :) Aslında ben hazır akvaryum almadım. Bir akvaryum imalatçısına istediğim ölçülerde mobilyalı akvaryum yaptırdım. Genel anlamda memnunum. Ama ilk yaptırdığım akvaryum olduğu için bazı tecrübesizliklerim yani ileriyi görememe gibi bir durum olmuş. Bunu zaman geçtikçe anladım. Bunlardan biri de akvaryum ölçüleri oldu. Bu akvaryumu bir daha yaptırsam kesinlikle 100x60x50(h) gibi bir şekilde yaptırırdım. Ama kısmet olursa 1-2 sene sonra yeni bir akvaryum yaptırmak istiyorum. Onun boyutları tahminimce 140x70x60(h) gibi birşey olacaktır. Ama daha zamanı var. Bu boyuta da zaten kesinlikle tanganyika akvaryumu düşünürüm. Folyo konusunu ise tam olarak anlamadım. Bunu yapan yerler var mı? Yani tabelacıdan sadece folyoyu mu alıyoruz tam anlamadım. Balıklar konusunda ise dediğiniz gibi umarım torunları da görmek nasip olur :)


[QUOTE=isa yağmur]Erman bey akvaryum çok güzel olmuş.sizi bir hobici olarak tebrik ederim.bir sorum olacak balıklar anubiası yemiyolarmı. benim sarı prensesler ve icemen ler mahvettiler anubiası. birde emre arkadaşımız su değişiminde tuz kullanın diyor .tuz bitkilere zarar verir haberiniz olsun. herkese sağlıklı balıklar.[/QUOTE]

İsa Bey güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Açıkçası balıkların anubias bitkisine birşey yaptıklarını görmedim. Zaten ciklitlerin dokunmadığı ender bitkilerden biri anubias. Eğer iyi yerleştirmezseniz köklerinden oynatıp kendi bölgelerinden uzaklaştırabiliyorlar diye biliyorum ama yediklerini hiç duymadım görmedim. Ufak yapraklı olanlara belki zarar veriyorlardır bilemiyorum ama büyük yapraklara hiçbirşey yapamıyorlar. Belki balıklarınız çok büyük ve fazla yemde vermiyorsanız bundan dolayı da yemeye çalışıyor olabilirler. Bu kurulumdan önceki karma malawi de iceman ve sarı prenseslerim vardı ama anubiaslara birşey yaptıklarını görmedim. Bir tane anubiasım vardı zaten o da kendisi çürüdü. Tuz konusunda ise dediğinize katılıyorum ki zaten kullanmayı da düşünmüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

babuqhtuLuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2012
İl: Malatya
Mesaj: 928
babuqhtuLuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2012 23:53
Evet tabelacılarda ön yüzü yapışkanlı folyolar mevcut. Siyah düşünürseniz araba camlarına çekilen filmlerden tercih edebilirsiniz. Düz mavi istiyorsanız ellerinde hazır olmasa bile ölçüyü verdiğiniz taktirde baskıya veriyorlar yeter ki siz renk seçiminizi yapın. Önce yapıştıracağınız yüzeyi güzelce temizleyin sonra yüzeye bolca camsil sıkın yapışkanı çıkartıp yüzeye yapıştırın ve içindeki suyu kredi kartı yada film kutularından ayrı bir aparat çıkıyo onun la  içindeki suyu alın sonrada saç kurutma makinesiyle güzelce kurutun ki iyi yapışsın. Sonra herhangi bi sıkıntı yaşamayacaksınız emin olabilirsiniz. Ayrıca ileride kuracağınız akvaryum ölçüleri güzel ama boyu 150 düşünebilirsiniz. İnşallah o zaman da güzel yorumlar yapar kaliteli fotoğraflarınızı görürüz.babuqhtuLu2012-12-05 00:02:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eatli82Çevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 95
eatli82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2012 00:14
[QUOTE=babuqhtuLu] Evet tabelacılarda ön yüzü yapışkanlı folyolar mevcut. Siyah düşünürseniz araba camlarına çekilen filmlerden tercih edebilirsiniz. Düz mavi istiyorsanız ellerinde hazır olmasa bile ölçüyü verdiğiniz taktirde baskıya veriyorlar yeter ki siz renk seçiminizi yapın. Önce yapıştıracağınız yüzeyi güzelce temizleyin sonra yüzeye bolca camsil sıkın yapışkanı çıkartıp yüzeye yapıştırın ve içindeki suyu kredi kartı yada film kutularından ayrı bir aparat çıkıyo onun la  içindeki suyu alın sonrada saç kurutma makinesiyle güzelce kurutun ki iyi yapışsın. Sonra herhangi bi sıkıntı yaşamayacaksınız emin olabilirsiniz. Ayrıca ileride kuracağınız akvaryum ölçüleri güzel ama boyu 150 düşünebilirsiniz. İnşallah o zaman da güzel yorumlar yapar kaliteli fotoğraflarınızı görürüz.[/QUOTE]

Önerdiğiniz çözüm enteresan geldi gerçektende. Ben bunu bir düşüneyim. Fakat bunu yaparsan kesinlikle arkaplan düz renk olmak zorunda kalıyor sanırım. Bundan önce mevcut arkaplanı çıkarıp daha fazla ve yoğun bir şekilde jöle kullanarak yapıştırmayı deneyeceğim. Hava bırakmadan daha iyi bir şekilde yapıştırmaya çalışacağım. O da olmazsa dediğiniz gibi diğer alternatiflere yönelmek kaçınılmaz olacaktır. İleride kuracağım akvaryum için zaten civarı diye örnek bir ölçü verdim. Tabi ki 140 yapmışken yuvarlak hesap 150 cm daha mantıklı olur. Bu hayalimdeki akvaryum zaten. Umarım ileride gerçekleştirebilirim. Önerileriniz ve ilgi alakanız için teşekkür ediyorum tekrardan :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yakup34Çevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 50
Yakup34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2012 08:02
Akvaryum gayet güzel

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eatli82Çevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 95
eatli82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2012 19:20
[QUOTE=Yakup34]Akvaryum gayet güzel[/QUOTE]

Teşekkür ederim Yakup Bey. Umarım ilerleyen zamanlarda daha güzellerine de imza atabilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir